In samenwerking met Bert Heytens.

In opdracht van Madoc voor Stad Gent.

Geproduceerd door lasercut.be

De maakbare stad.

Floraliën 2016.  De Floraliën is een bloemen- en plantenfestival in de stad.  De stad Gent kon hier niet ontbreken en wil met zijn paviljoen inzetten op het beleven van het stedelijk groen. Op 170 m² mag de bezoeker het Gentse groen proeven, zien, horen en zelfs voelen.

Een groene visie als toekomstbeeld voor Gent, een door de leden gemaakte stad, een fysieke stad; geleefd, gebruikt, authentiek en leefbaar op mensenmaat. Met een nieuwe balans tussen mens & natuur en met groeiende samenwerkingen tussen stad & groen.

Het model is een veruiterlijking van mijn toekomstbeeld van Gent. Een Gent dat enerzijds herkenbaar wordt gemaakt door een handvol landmarks, zoals oa. het Belfort en de Sint-Niklaaskerk en anderzijds een nieuw spoor volgt van vrije ontwikkeling van stedelijke en ecologische vorm en densiteit.

Het is opgebouwd met modulaire elementen, deze zijn een abstractie van verschillende bouwtypologieën in en rond de stad, maar suggereren bovenal het spel van stapeling en schakeling — een uitnodiging aan de bezoeker en de bewoner van Gent om deel te nemen in diens ontwikkeling.

Met de serene sfeer opgewekt door zichtbare en onzichtbare elementen —zoals een palet aan geuren, de gedempte akoestiek door de aangedamde potgrond, het oranje licht van de natrium straatlamp en stedelijke en natuurlijke geluiden — wil ik vertraging en verwondering opwekken bij de bezoeker. Een totaalbeleving die even doet stilstaan, vertragen en dromen over een mogelijke toekomst.

floralien - Page 1

algemeenbeeld-versie3

maquette-72

12998443_764826453618721_6749444925818475470_o

Floraliën_DePinte-13

 

 

 

 

 

 

prototypes-3

 

 

.

 

 

 

 

Persbericht

De Stad Gent pakt uit met indrukwekkende maquette op de Floraliën.

Tijdens de Floraliën toont de Stad Gent in een van de vier paviljoenen op het Sint-Pietersplein het droombeeld van een groene stad. De maquette van het Gent van morgen is een indrukwekkende stapeling van honderden bouwstenen waarin groen een hoofdrol speelt. Via de wedstrijd #WaarisRosie kan men zo’n bouwsteen winnen.

Na 26 jaar komen de Floraliën terug naar de Gentse binnenstad. De Stad grijpt deze gelegenheid aan om volop uit te pakken tijdens dit internationale evenement. Zo is er de deelname van de stedelijke musea MSK, STAM, de Sint-Pietersabdij en de Wereld van Kina. Ook twee zustersteden, Kanazawa en Tallinn leggen voor de Floraliën elk een tuin aan in Gent. Heel bijzonder wordt het paviljoen dat de Stad Gent inricht op het Sint-Pietersplein. In haar maquette stelt Gent haar ideaal van een groene stad voor.

Gent, droom van een groene stad

Het paviljoen van de Stad Gent verbeeldt Gent als een stad waar velen van dromen: een stad waarin bloemen, planten en ander groen de straten en gebouwen dooraderen. De maquette van het groene Gent van morgen is een buitengewone stapeling van bekende landmarks zoals het Belfort en de Boekentoren , aangevuld met een gamma van verrassend nieuwe vormen en patronen. Parken, wilde natuur en eetbaar groen maken er een toffe en leefbare woonplek van.
Gent wil een open, duurzame, slimme en kindvriendelijke stad zijn en moedigt haar burgers aan die mee vorm te geven. Met parken, groenpolen, straatbomen en geveltuinen wapent ze zich tegen de klimaatverandering.

Toekomstmuziek? Het paviljoen geeft een totaalbeleving die de bezoeker even doet stilstaan, vertragen en dromen. Ook voor kinderen is er heel wat te zien en te beleven.

Screen Shot 2016-04-17 at 15.40.24Screen Shot 2016-04-17 at 15.39.57