Research & concept by MaisonCaro commissioned by MADOC, production by the city of Sluis. Paviljoen designed by architects GAFPA.

Zwin : natuurcentrum in Cadzand

MaisonCaro onderzoekt en ontwerpt voor het  bezoekerscentrum ‘t Zwin in Cadzand. Uitvoering door de stad Sluis. Paviljoen ontworpen door architecten GAFPA.

Persbericht van de gemeente Sluis: Op woensdag 10 september 2014 is het nieuwe onbemande bezoekerscentrum ‘t Zwin aan de Gerrit van Hoeckestraat 2 in Retranchement geopend door wethouder Peter Ploegaert en gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland.

In het educatieve informatiepunt worden belangstellenden meegenomen in de wereld van ‘t Zwin aan de hand van het thema ‘zand’. Het informatiepunt is een kleine nevenvestiging van het grote Natuurcentrum ‘t Zwin dat vanaf eind september bij Knokke wordt gerealiseerd en eind 2015 gereed moet zijn.
Het nieuwe onbemande bezoekerscentrum bij Retranchement dient als uitvalsbasis voor excursies door het natuurgebied ‘t Zwin. Het vormt een waardevolle aanvulling op de toeristische voorzieningen die er al zijn in het gebied. Bezoekers komen op panelen alles te weten over het natuurgebied en het begrip zand. Van het ontstaan van Cadzand en ‘t Zwin tot de noodzaak van het baggeren van de Westerschelde en de flora en fauna die zich thuis voelen in zand.Het informatiepunt is gerealiseerd in het kader van het Europees project REECZ, Recreatie & Ecotoerisme in de Zwinstreek. Dat project is gericht op de versterking van de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Dit wordt gedaan door onthaalpunten te realiseren en te versterken, infoborden en extra routes te ontwikkelen, het padennetwerk te optimaliseren en gidsen en toeristische diensten extra educatieve middelen aan te bieden. De provincie Zeeland heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan het nieuwe onbemande bezoekerscentrum. Zij kenden een bedrag van € 110.000 toe aan het project.

REECZ is een Europees Interreg IV-programma voor de grensregio Vlaanderen-Nederland dat tot stand kwam door de samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de gemeenten Knokke-Heist en Sluis, IVN Consulentschap Zeeland, het Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer en MDK (Maritieme Dienstverlening Kust).

Screen Shot 2015-04-04 at 16.04.37