Research & concept design by MaisonCaro

Design by Jaspers Stevens, architect

commissioned by MADOC.

Jenever Museum in Hasselt

jenevermuseum-small-18-2

 

Een smaakwiel geeft je een beschrijving van al die smaaksensaties. Een sitemap toont de weg in het landschap van de gedistilleerde dranken. Want hoe zat dat nu ook weer met jenever, gin en whisky? Met de laatste halte van het museumbezoek maken we onze belofte volledig waar: een bezoek maakt je jeneverwijs. Hoe bewaar, schenk en drink je jenever? Hier leer je the perfect serve én je eigen voorkeur. Als je de jeneveracademie buitengaat weet je wat je drinkt, en ook hoe je het moet drinken!
http://www.jenevermuseum.be/nl/museum/jeneveracademie

Het Jenevermuseum heeft zowel inhoudelijk als architecturaal een complexe identiteit. Dit leverde voor Madoc een mooie en inspirerende uitdaging op.
De complexiteit van de site hebben we vertaald naar een heel divers scenografisch en inhoudelijk parcours dat je leidt doorheen de stokerij. Je stapt langs ruimtes met zeer uiteenlopende sferen. Je kunt kijken, ruiken, proeven, luisteren, onderzoeken én je eigen lichaam testen.
Inhoud, vorm en beleving zijn verweven tot één geheel in dit nieuwe belevingscentrum.

Een kleine inkijk. De binnenkoer vormt het centrale punt, van hieruit kan je je makkelijk oriënteren naar de verschillende locaties. Je parcours start in de vroegere ossenstal die werd opengemaakt en nu functioneert als kijkdepot en balie. De bottelarij, de stookzaal en de molenzaal op de gelijkvloersverdieping geven een inkijk in het stoopproces van de huisjenever.
Aangekomen op de eerste verdieping (in de voormalige mouttoren en kiemzolder) krijgen we een illustratie over het kopen en drinken van jenever. Je kan zelfs een wetenschappelijke test ondergaan. Levensgrote dummy’s tonen op een interactieve manier het effect van alcohol op ons lichaam. De kamers van het vroegere woonhuis werden opnieuw vormgegeven en vertellen de geschiedenis van de jeneverdrank, van de middeleeuwen tot nu.
Tenslotte ontwikkelden we ook de jeneveracademie. Een volledige ruimte ingericht met de verschillende ingrediënten van de drank die je hier kan zien, ruiken en voelen.

http://www.madoc.be/projecten/jenevermuseum

Marco Mertens

Marco Mertens