Op 21 januari reikte Design Vlaanderen voor de 20ste keer de Henry van de Velde Awards uit. De Award voor Loopbaan 2013 gaat naar Luc Landuyt, de Award voor Jong Talent 2013 naar Caro Van den hole en de Award voor Bedrijf 2013 naar Jongform. Minister Joke Schauvlieghe gaf toelichting bij de keuze voor ‘O Mr. President’ van Bulo en ‘Daily Needs’ van Studio Segers als winnaars van de OVAM Ecodesign Award PRO. Naast de Awards kregen zestien ontwerpen een Henry van de Velde Label. De bijhorende tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 8 maart 2014 in De Loketten van het Vlaams Parlement.

Henry van de Velde Award

hvdhexpo-7

Henry van de Velde Award Jong Talent 2013: Caro Van den hole

Caro Van den hole ontvangt de Henry van de Velde Award voor Jong Talent voor haar conceptuele en duurzame benadering van het begrip design. Voortdurend laveert zij tussen probleemoplossende productontwikkeling en artistieke vrijheid. Voor haar gaat design veel verder dan enkel esthetiek: design is een duurzame strategie om sociale en ecologische veranderingen te stimuleren. Objecten ‘koesteren’ is dus belangrijk. Door banale dingen om te toveren in poëtische statements, vertelt ze een verhaal en creëert zo een band met het object. Voortdurend zoekt ze naar alternatieven voor vernieuwing, overproductie, visuele en ecologische vervuiling, sociale uitbuiting.

1613849_517121231740800_1948967118_n

Caro Van den hole had recent nog een installatie in Maakbar (BUDA, Kortrijk), waarvoor ze ook een souvenir ontwikkelde. Tijdens 100 jaar Vooruit (Vooruit, Gent) had ze twee installaties, zowel de Talking Pillow als Cumulus. In Limburg werd ze in 2009 geselecteerd voor Toegepast 14. Bij Toegepast 17 en 18 was ze actief als begeleider van de geselecteerde ontwerpers. In 2012 maakte ze Playing Senses, de performance in Hong Kong tijdens de BODW Hong Kong 2012.

Watch video – Zdesign aflevering MaisonCaro