tales of heroes

A Flanders Design project on the move. 2012. Design Vlaanderen stelt de reizende tentoonstelling Tales of Heroes voor in Luik tijdens de designbiënnale Reciprocity. De eerste stop was in Helsinki, tijdens de Design Week als onderdeel van de World Design Capital 2012 in september 2012.

Tales of Heroes is de opvolger van “Je suis dada”. De laatste tentoonstelling onderzocht het surrealistische aspect van Belgisch design. Tales of Heroes brengt een nieuwe verzameling designobjecten in een bredere culturele context en met een stevige knipoog naar het verleden. De objecten gaan in dialoog met de wereld van de stripverhalen. In de tentoonstelling worden 10 tekeningen van Brecht Evens getoond. Deze stripmaker heeft snel een wereldwijde reputatie opgebouwd met zijn vernieuwende grafische novelles.

Af en toe kan het geen kwaad om even terug te kijken in deze snel evoluerende maatschappij. Nostalgie kan een motor voor innovatie zijn. Ondanks, en misschien wel dankzij de globalisatie en de technologisering, is er een groeiende nood aan identiteit, authenticiteit, het herbeleven van het verleden en het aanpikken bij tradities. Deze trend, gedefineerd als The New Nostalgia of de Heimat reflex, mengt steeds innovatie en het verleden.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd als een “Gesamtkunstwerk”, met vooral hedendaagse toegepaste kunst en semi-industrieel design uit Vlaanderen en Brussel.

Deelnemende ontwerpers
Philippe Allaeys (Alph’), Raphaël Charles, Cathy Coëz, Hilde De Decker, Annelys de Vet, Nedda El-Asmar [Nedda & VOF], Alain Gilles [Alain Gilles The Studio], Davy Grosemans [das Ding], Kaspar Hamacher, Linde Hermans, David Huycke, Erik Indekeu [Nedda & VOF], Sofie Lachaert, Maison Caro [Caro Van den hole], Jorge Manilla Navarrete, Hugo Meert, Muller Van Severen, Patrick Reuvis, Diane Steverlynck, , CarO Van den Hole, Unfold Piet Stockmans, Jan Vandebosch [ziezo], Roos Van de Velde, Antoine Van Loocke [Knifeforging], Dries Verbruggen & Claire Warnier [Unfold], Michaël Verheyden, Sylvain Willenz.