[slideshow]
Caro Van den hole: Een werk van lange adem
Caro Van den hole is als (textiel)ontwerpster actief in bewustzijnsverruimende middelen, of toch die middelen die consumenten op de duurzaamheid van objecten wijzen. Hoe? Door quasi banale zaken om te toveren in poëtische statements. De in Geraardsbergen wonende Caro studeerde productdesign aan de Media en Design Academie in Genk en trok nadien naar het Sint-Lucas in Gent om er zich in Textielontwerp te verdiepen. Veel stof tot nadenken, want tot april 2008 voerde ze onder het mom van de scriptie ‘Eerste Hulp Bij Ontwerpen’ onderzoek naar een duurzame visie in het ontwerpproces. Op zichzelf al een pareltje, getuige daarvan de prijs voor beste scriptie van de afstuderenden in Sint-Lucas.
Twijfel als de humus voor duurzame ontwerpen, terend op de resten van de consumptietrends die zodra de zoveelste modeherfst zich aandient al verkleuren bij zoveel nieuws, afvallen en uiteindelijk tot niets worden herleid. Of toch. Als het van Caro afhangt, dan moet het gedaan zijn met blinde massaconsumptie, wegwerpartikelen en wat ze in haar thesis het ‘dematrialiseren’ noemt. ‘In een maatschappij waarin alles te koop is, zijn niet de producten maar de ervaring schaars’, aldus Caro. Maison Caro, zoals haar meerkamerige ontwerphuis heet, is zowel juwelier in ijzige instanttrouwringen als ontwerper van sjaaltjes waar de motten de patronen uitzetten of stikster van frambozenvlekken op tafelkleren. Voor Toegepast 14 gaat ze voor de krablaag uit suiker, als geglazuurde emotie.
JBC Fashion Award
In het najaar van 2010 kan je in de feestcolelctie van JBC een kleedje vinden van Caro Van den hole. Papier en de vorm en beweging van gekreukeld papier is haar inspiratiebron. Aan de hand van origami, verkreukelen, versnipperen en plooien worden lijnen en vlakken in papier gecreëerd. Dit beeld wordt als trompe l’oeil effect gebruikt als print voor een feestelijk kleedje.