2011. One-year project for young designers. Ghent. Concept & design by maisoncaro

Sleeping out of the box

Ghent is an anomaly: on the surface it could easily be Bruges, all fairy-lit canals, gilded guildhouses and jingle-jangle carillon concerts. And very lovely too. But underneath, all is dynamic, youthful and design minded. One of those places is Sleeping out of the box. The non-profit platform, located in the middle of the old city centre, introduces young Belgian designers in the real-life context of a guest house.

On the first floor you’ll find The Studio: a calm white oasis which is the neutral backdrop for a designer. Every 3 months a young creative is invited to show his work. This time it’s James Van Vossel displaying his works under the label JAMES.

On the top floor you have The Flat. This duplex is curated by Maison Caro. Her poetic world is complemented with young creative such as Linde Hermans, studio david graas, SNURK, Fou de Feu, Azura and many more…

This guesthouse fully embraces the idea of a total-concept. You can  ‘get married’  for one minute with an ice ring and drink your coffee with a sugar spoon (each breakfast is redesigned by the current designer). As this guesthouse has economic friendly prices mixed with a great concept, the I Love Belgium team is in full support mode!

© I Love Belgium

sleeping out of the box

A one year project; a guesthouse in Ghent transformed into an experience; where young designers are introduced in a guesthouse. It’s YOUR chance to see, feel, taste and love their work in a real-life context!

Thanks to Sofie Lachaert, Linde Hermans, Studio David Graas, Fou de Feu, James Van Vossel, I/Object, Snurk, …

Een b&b als designgalerie – Sleeping out of the box

Een galerie en guesthouse in één. Op het bed liggen witte katoenen duiven en een pistool om ze neer te schieten. De lepels zijn van suiker en de stoelen van karton. De jonge ontwerpster Caro Van den hole opende een guesthouse met de toepasselijke naam Sleeping out of the Box. Sleeping out of the Box is meer dan zomaar een guesthouse. Ook meer dan zomaar een galerie. Om de drie maanden krijgt een jonge Belgische ontwerper de kans om de studio in het centrum van Gent anders in te richten. Beschouw het als een soort ontwerp estafette. De eerste ontwerperswissel is intussen al achter de rug: Bieke Hoet nam het over van James Van Vossel. “In de eerste plaats wil ik jonge ontwerpers en hun werk meer bekendheid geven. In sommige galeries mag je niks aanraken, hier mag je echt alles testen, je mag er zelfs op gaan zitten. Alles is ook te koop. Als iemand achteraf zegt ‘dat zie ik zó graag dat ik het wil meenemen’, dan is dat geen enkel probleem”, zegt initiatiefneemster Caro Van den hole. De overnachters kunnen op hun gemak kennismaken met ontwerpen van jonge talenten, zonder druk van een winkelbediende. “Ik kies de ontwerpers vooral op basis van hun werken, omdat ze een verhaal vertellen dat ik mooi vind. Daarom ligt er nu een schetsboek van Bieke Hoet en een map met werken van toen ze hier zelf nog op school zat. Ik probeer ook altijd iets nieuws te zoeken. De stijl van Bieke is helemaal anders dan die van James. Anders dan de vrolijke en kleurrijke aankleding van James, koos Bieke voor iets dramatisch met zwart. Ik laat de ontwerpers volledig vrij in hun keuze.” Designer Bieke Hoet is de dochter van Patrick Hoet, de bekende brillenontwerper. Vader en dochter hebben samen een winkel, Bieke ontwerpt vooral accessoires en meubelen. Haar stijl omschrijft ze graag als organisch en tijdloos. In Sleeping out of thé Box plaatste ze onder meer een zwarte tafel en enkele ergonomische krukjes in piepschuim. TORTELDUIVEN NEERSCHIETEN De duplexflat boven is dan weer ontworpen door Caro Van den hole zelf en enkele bevriende ontwerpers. “Zeg maar Maison Caro and Friends.” In de leefruimte staan kartonnen meubels van David Graas, een

Nederlander die vooral werkt met karton. “Zijn design is betaalbaar, milieuvriendelijk en hij probeert er ook een beetje humor in te steken. Hij is tegen massaconsumptie, produceert enkel in kleine oplagen en werkt samen met lokale bedrijven.” Het servies is van de hand van Veerle Van Overloop. Haar passie voor klei en vuur resulteerde in een eigen atelier, Fou de Feu. Er zijn ook speciale handdoeken-met-kraag van Linde Hermans, de vrouw achter designlabel Rode Schoentjes. Caro Van den hole zelf zette er een diepvriezer, waar de gasten ‘ijsringen’ in kunnen maken. Crystal Ice is een ring die je maakt door water in een mal te gieten en vervolgens te laten bevriezen.

DOOR ANKE VANDE SOMPELE

DMM living

© LIESJE REYSKENS

www.sleepingoutofthebox.be

flat6 interior-20

flat7entrance1 flat2flat4 flat5interior-22flat3