design directors

2011. exhibition Design Directors at Design Vlaanderen Gallery. Brussel.

Ontwerpers stellen zich voortdurend de vraag wat hun positie is in een tijd waarin iedereen ontwerpt of denkt te ontwerpen, terwijl de essentiële ontwerp vragen alsmaar complexer worden. Design Directors toont hoe de jonge ontwerper zijn rol in vraag stelt, herdefinieert en zijn prioriteiten formuleert. Een nieuwe weg is ingeslagen en deze blijft niet beperkt tot het louter ontwikkelenvan gebruiksvoorwerpen. De ontwerper wordt erg bewust van de wereld waarvoor en waarin hij ontwerpt. Met het oog op een betere wereld is de behoefte aan inhoudelijke verdieping en uitbreiding van de verantwoordelijkheden op sociaal, cultureel en maatschappelijk vlak sterk toegenomen. Deze ontwerpers willen richting geven, zelf processen genereren of er sneller bij betrokken worden. Zij zien zichzelf meer als strateeg, regisseur, onderzoeker, en betrekken hierbij actief andere ontwerpers en kunstenaars, samen met experten uit andere domeinen tot ook de consument zelf. Het samen denken resulteert in een groeiend onderling vertrouwen, de durf om samen soms moeilijke, maar bewuste en doordachtekeuzes te maken en risico’s te nemen, voorwaarde tot het ontwikkelen van nieuwe gedurfde  ideeën en dus innovatie. Voorwerpen kunnen, maar hoeven hiervan niet het directe, zichtbare resultaat te zijn. Design Vlaanderen zet in deze nieuwe ontwikkelingen enkele jonge designers in de kijker en toont hoe zij hiermee omgaan. In het kader van deze tentoonstelling zijn er lezingen gepland in oktober.

Christiane Högner / LoFi-Studio

Thomas Lommee / Intrastructures

Tuur Van Balen

Caro Van den Hole / Maison CarO

Annelies Vaneycken / Trans-ID

Dries Verbruggen / Unfold

Claire Warnier / Unfold

 

Zie www.designvlaanderen.be

 

[slideshow]